Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West is het hoogterecord van zestien lagen modulair bouwen bereikt. In opdracht van International Campus en BPD gebiedsontwikkeling heeft Ursem Modulaire Bouwsystemen in samenwerking met Heddes Bouw & Ontwikkeling 16 lagen met 361 studentenwoningen als legosteentjes op elkaar gestapeld. Het ontwerp van het gebouw is van Studioninedots.

Realisatietraject

Het modulaire bouwsysteem met al gemonteerde buitengevelafwerking maakt het mogelijk om dit project zonder bouwsteigers in slechts vier maanden op elkaar te stapelen. Het voordeel zit met name in de procesbeheersing van het gehele realisatietraject (minder risico’s) en de 2 gelijktijdige bouwstromen; in de fabriek en op de bouwplaats. In de fabriek worden meerdere complete studentenwoningen per dag geproduceerd, voorzien van badkamers, keukens, afwerking en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Tegelijkertijd worden door Heddes op de projectlocatie de diverse onderdelen gemonteerd tot het uiteindelijke woongebouw.

3D® Hybride bouwsysteem

Ursem 3D hybride bouwsysteem is speciaal ontwikkeld voor hoogbouw projecten tot 20 bouwlagen. De modulaire studentenwoningen zijn voorzien van een prefab betonvloer en prefab betondraagconstructie. De volledig ingerichte zelfdragende woningen kunnen daardoor direct vanaf de vrachtwagen op elkaar worden gestapeld. Zelfs de buitengevelafwerking monteren ze al grotendeels in de fabriek op de modules zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteiger gebouwd kan worden. Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een hoogbouwproject grotendeels in de fabriek te realiseren. Dit heeft enorme voordelen: een kortere bouwtijd, lagere kosten, beperkte bouwoverlast op de omgeving en een toename van de kwaliteit door een industriële duurzame productiewijze.

www.architectuur.nl